tisdag 25 november 2014

Mysteriestickning del 3- Himlen hänger stjärnKLAR...

Del 3



Himlen hänger stjärnklar och snön ligger blå
och mörkret är så beckmörkt och stjärnorna så små.
Skumma ligga stigarna där mänskobarnen gå,
och tysta ruva stugorna med snöskägg på.
Då komma väl de hundra, då komma väl de tusen
Lusseknektar vandrande kring husen.


Hej!
Hoppas att ni haft en bra stickvecka!
Nu börjar vi närma oss slutet på vår mysteriestickning och denna gång ska vi lära oss att virka en picotkant samt att blocka.


Vi sätter igång!
Efter att vi avmaskat vår stickning är det dags att virka en snygg kant runt sjalen. Här kommer en kort beskrivning av virkning:

fm= fast maska
lm= luftmaska
sm= smygmaska
st= stolpe

Är du nyfiken på hur du ska virka, kan du gå in på vårt tidigare blogginlägg: "liten virkskola"

Snyggast blir det om du väljer samma färg som himlavalven är stickade i (Färg B), men det går bra att välja vilken som helst. Börja längst upp på den vänstra sidan av arbetet. Börja virka längs kanten på arbetet i de yttre maskbågarna på de snygga kantmaskorna du har stickat:

1 fm, 3 lm, virka 1 sm i första lm, * 3 fm, 3 lm, virka 1 sm i första lm* upprepa fram till den yttersta maskan i spetsen:

 virka *1 st, 1 lm* upprepa tot. 6 gånger.

Fortsätt sedan att virka höger kant: 1 fm, 3 lm, virka 1 sm i första lm, * 3 fm, 3 lm, virka 1 sm i första lm* upprepa kanten ut.


Fäst alla trådar.
Nu är sjalen nästan klar!


För att sjalen ska bli riktigt snygg skall den blockas.
Att blocka innebär att man fuktar sjalen genom att spruta vatten på den med en blomspruta eller blöta ner den på annat sätt. När sjalen är fuktig spänns den upp på ett underlag (t.ex. en strykbräda eller en madrass eller en lekmatta). Sätt knappnålar längs kanterna på sjalen för att spänna den. När garnet är blött är det formbart och det är i den fasen man kan forma sjalen som man vill, det är själet till att man blockar den. När du spännt klart sjalen lägger du en fuktig handduk över den och låter arbetet torka över natten. Den blöta handuken och spänningen kommer att göra att maskorna i sjalen lägger sig rätt samt att sjalen får ett snyggt och slätt utseende.
När sjalen är torr är den klar!


Hoppas du haft kul under vår mysteriestickning och att du fått lära dig lite nya saker. Mycket nöje med din nya sjal önskar vi dig!


Hälsningar
/Garnbollen











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar