måndag 15 december 2014

Utbrändhet och handarbete

Hej!
Hoppas att du har det bra i julruschen och att du inte stressar för mycket. 

När vi öppnade Garnbollen gjorde lokaltidningen Mitt i ett reportage om oss och hur handarbete hjälpte mig tillbaka till hälsa. Nästan varje dag kommer det in människor och berättar att de läst artikeln och hur inspirerade och glada de blev. Många undrar också och vill veta hur det hände, hur jag tänkte och gjorde. Julen är ändå en tid för reflektion och för historier. Så därför tänkte jag ta en liten stund och berätta lite mer om Garnbollens historia.




Det var en gång en tjej som jobbade lite för mycket, som hade lite för mycket krav på hur livet borde vara. Och så för lite mer än ett år sedan gick den tjejen in i väggen. Med buller och bång. Ordentligt. Så där som man läser om att det kan gå till. Precis så.

Ena dagen var hon en fullt fungerande människa med barn, man, hus, jobb och en ständigt ringande telefon. En månad senare var hon en spillra som inte orkade hämta barn på förskola, sov ca. 20 timmar om dygnet, ett äktenskap som knakade i fogarna och utan jobb (eftersom hennes arbetsgivare lägligt nog lade ner hennes tjänst efter ett par veckor av sjukskrivning). Hon gick sönder i tusen miljarder bitar. 

Jag brukar tänka att ödet sedan klev fram och kastade de där tusen miljarder bitarna i luften och förtjust tittade på hur bitarna föll till marken huller om buller och hur jag springer omkring och förtvivlat försöker rädda de bitar som fanns kvar av mig. Som att det inte räckte med att jag gått sönder. Jag var tvungen att gå sönder lite till.

Jag har handarbetat så länge jag kan minnas. Sytt, virkat, stickat, broderat, knåpat, pysslat. Arbetat med händerna. Härmat mamma som är en riktig handarbetare. Suttit bredvid henne i soffan och gjort om, och om igen tills det suttit. Tills jag lärt mig. Stickat när jag varit glad. Stickat när jag varit ledsen. På föreläsningar, på tunnelbanor, på flygplan, när jag bodde utomlands ett par år.

Jag minns inte när det hände men någon gång under de sista åren slutade jag handarbeta. Först var det att jag fick barnen, sedan ett arbete som tog mer och mer tid och ork och mitt i det fick handarbetet inte plats antar jag.

Det första min mamma gjorde när hon fick veta att jag kraschat var att sätta ett par stickor och garn i händerna på mig och sa: Här, sticka! 
Och jag började sticka. 
Och sticka. 
Och virka. 
Och virka lite mer. 
Och sen brodera lite.
Och jag mådde bättre! 
Mycket bättre! 

Handarbetet var det som fick mig att hitta vägen tillbaka. Att hitta hopp igen. 
Det finns gott om forskning som visar att handarbete är gott för själen och psyket. När du använder dina händer på det viset sker någonting magiskt som sänder ut signaler till våra hjärnor att detta är gott. Kroppen reagerar genast och skickar ut signaler som stimulerar belöningssystemet. Pulsen går ner, hjärnan kopplar ur, kortisolnivåerna går ner och vi mår bättre. Det är någonting i det taktila som triggar hjärnan och kroppen att helt enkelt varva ner. Det finns ett gammalt brittiskt ordspråk som klokt nog säger: Occupying your hands, leaves your mind free to wander. 

Många upplever känslan av nedvarvning inte bara när det gäller handarbete, utan även i samverkan med djur och att påta i trädgården och det finns flera behandlingsformer för utmattningssyndrom (som utbrändhet ju faktiskt heter) som fokuserar på just arbete med djur eller trädgård. För mig blev handarbetet en väg ut. Ett sätt att kanalisera det jag kände i något fast, rejält. Något som var på riktigt. 

Det sägs att det aldrig blåser i stormens öga. Och det är min erfarenhet att det är ofta är när livet stormar som värst som man tar de klokaste besluten. 

Plötsligt, när det blåser som allra mest, infinner sig den där känslan av totalt lugn och man ser saker tydligt. Kanske för att man ändå tappat allt man trodde betydde något och att man är fri att hämningsfritt ta en titt på sitt liv och fundera på hur man verkligen vill ha det. Så när det stormade som allra värst tog jag mig en funderare på vad jag ville göra.

Det var en handarbetstidning från Expressen eller Aftonbladet och jag fick syn på en bild på en virkad dammsugare och jag minns att jag tydligt tänkte: hur svårt kan det vara att öppna en garnbutik? 
Så föddes idén om en handarbetsbutik som inte bara sålde garn, utan som även erbjöd kurser och som skulle vara en mötesplats för handarbetstokiga som mamma och jag. 

Min mamma hakade genast på idén och vi satte igång att leta efter en lokal och göra de förberedelser vi behövde göra för att sätta igång. Och under ett par månader jobbade vi hårt för att förverkliga vår dröm. Den drömmen var det som höll mig vid liv. Som fick mig att ta mig upp på morgonen och att kämpa på. Den som fick mig att åter hitta glädje i livet och vilja må bättre. 

Och så en magisk dag i april i år öppnade vi dörren till vår alldeles egna garnbutik! 
Det är klart att det inte är någon dans på rosor eller att vi efter det levde lyckligt i alla våra dagar. Som småföretagare är det inte precis som att vägen ligger färdigasfalterad och klar framför dig. Det kommer att dröja innan jag blir helt frisk igen. Och det finns dagar när jag tänker att jag med glädje skulle tacka ja till vilket jobb som helst där jag inte behövde jobba lika hårt och kanske komma hem lite tidigare om kvällarna. Men varje dag när jag öppnar tackar jag min lyckliga stjärna att jag får vara med om detta. Det räcker med att en kund kommer in och säger hur trevlig vår butik är eller hur glada de blir av våra stickcafeér så väger det upp allt. Eller när en kund kommer in och visar det färdiga resultatet av ett projekt som hon eller han kämpat med ett tag. Eller när nya vänskapsband knyts i vår butik. Det är en svårslagen känsla och gör vägen värt målet.

Det finns ingen quick-fix för livet. Ingen manual eller beskrivning man kan följa. Jag tror att det jag lärt mig allra mest efter det här året är att du måste vara ödmjuk inför livet och att känna tacksamhet. Att bitterhet inte är produktivt och tar dig bara till återvändsgränder. Att ibland är ett par stickor och känslan av garn mellan dina fingrar det enda ankare du har. Och det är ok. 


Och med det önskar vi på Garnbollen alla en god jul och ett riktigt gott nytt år, fylld med hälsa och handarbete!






torsdag 4 december 2014

Mossmys halskrage

Jag älskar mosstickning! Jag antar att det har med att jag växte upp på 90-talet och gick igenom hela högstadiet i stora mosstickade tröjor och pösiga Levis jeans. Därför är det också kul att mosstickningen har blivit återupplivad på senare tid och syns allt mer i sticksammanhang.

Denna lättstickade halskrage/tubsjal i 
mosstickning är perfekt för dig som vill göra något relativt snabbt men ändå med en twist. 

Knäppningen gör att sjalen känns lite extra fin. Använd gärna stora, snygga knappar för att få en effekt! Här har vi använt oss av Palino i 100% merinoull, men det funkar att sticka den i vilket garn som helst med sträckning 110 m- 125 m.








Garn:   75 g Palino (100% meinoull) från Hjertegarn, 22m på 10 cm, 125 m/50g

Stickor: 5 mm (går att sticka på både            jumperstickor och rundsticka)

Tillbehör: 4 knappar


Knapphålen föredrar jag att sticka på detta vis: maska av 1 m, två omslag, sticka ihop 2 m, men det går bra att maska av 2 maskor och sedan lägga upp två nya på nästa varv.



    Lägg upp 42 m
    v. 1-2: Sticka 2 v slätstickning.

    v. 3: 4 rm, maska av för knapphål, *9 rm, maska av för knapphål* ytterligare två gånger= fyra knapphål

    v. 4: Fortsätt sticka slätstickning (glöm inte att lägga upp två maskor vid knapphålen, eller sticka de dubbla omslagen aviga)

    v. 5-8: Sticka slätstickning.

    V 9: 5 rm, *1rm, 1am* upprepa till 5 m återstår, 5 rm

    v.10: 5 am, *1rm, 1 am* upprepa till 5 m återstår, 5 am

    v.11: Upprepa v.9-10 till arbetet mäter 52 cm

    Sticka sedan 8 v slätstickning (obs! Kontrollera att slätstickningen hamnar på samma sida som slätstickningen i början, så att du inte får en rätsida på ena kanten och avigsida på den andra.)

    Maska av och fäst trådarna samt sy i 4 knappar (här har vi valt att använda oss av snygga mönstrade träknappar).



    Lycka till!


tisdag 2 december 2014

Propellmössan

Denna mössa är en favorit bland barn och blir superfin i Palino (100% merinoull) från Hjertegarn!
Mössan på bilden har vi stickat i Palino ( grön färg: 6927) och varvat med Merino Sport från Mondial. Det går bra att varva mössan i vilka färger som helst. Varför inte testa på att varva i t.ex. guld, silver eller en helt annan kvalité? Det ger en supersnygg effekt och gör att mössan blir ännu roligare!




Vi kallar den för Propellmössan p.g.a den fina propellen som blir av minskningarna i toppen på den.  Den är inspirerad av en av våra kunder som stickat en liknande mössa till sitt barnbarn.



Här är beskrivningen:

Garn: 50 g Palino (Färg A) samt ca. 25 g Merino Sport (till ränderna) (Färg B)
Stickor: Rundstickor 4,0 mm,  80 cm, eller strumpstickor 4,00 mm

Ni som stickar magic loop kommer att behöva 4 markörer.

Mössan stickas med fördel med magic loop!
Vi rekommenderar även en virkad uppläggning, så blir rullkanten snyggare.

Storlek: 1 (2) 3 (4) 5  år

1. Lägg upp 86 (90) 94 (98) 102 m på stickor 4 mm med färg A. Sticka slätstickning 18 (20) 25 (28) 28 varv.
2. Byt färg till färg B! Sticka 4 varv avigt.
3. Byt färg till färg A! Sticka 5 varv slätstickning.
4. Upprepa punkt 2 & 3 ytterligare 2 gånger.
5. Börja minska för kullen på följande sätt: 

Magic loop: Fördela maskorna på 4 och sätt ut markörerna därefter. 
Kullen minskas därefter på följande sätt (börja från första markören): 

6. Lyft två maskor räta, sätt sedan tillbaka dem på vänster sticka och sticka ihop dem = 1 ssk, flytta markören till höger sticka, fortsätt sticka slätstickning till nästa markör, 1 ssk, flytta markören till höger sticka.  Fortsätt att minska 1 ssk vid varje markör varvet ut. 

Strumpstickor: Fortsätt sticka slätstickning, de två sista maskorna på varje sticka stickas ihop, alternativt gör 1 ssk (se beskrivning under magic loop).

7. Fortsätt minska på detta sätt till 6 m återstår. Dra tråden genom maskorna och dra åt. Fäst trådarna.

Lycka till!

tisdag 25 november 2014

Mysteriestickning del 3- Himlen hänger stjärnKLAR...

Del 3



Himlen hänger stjärnklar och snön ligger blå
och mörkret är så beckmörkt och stjärnorna så små.
Skumma ligga stigarna där mänskobarnen gå,
och tysta ruva stugorna med snöskägg på.
Då komma väl de hundra, då komma väl de tusen
Lusseknektar vandrande kring husen.


Hej!
Hoppas att ni haft en bra stickvecka!
Nu börjar vi närma oss slutet på vår mysteriestickning och denna gång ska vi lära oss att virka en picotkant samt att blocka.


Vi sätter igång!
Efter att vi avmaskat vår stickning är det dags att virka en snygg kant runt sjalen. Här kommer en kort beskrivning av virkning:

fm= fast maska
lm= luftmaska
sm= smygmaska
st= stolpe

Är du nyfiken på hur du ska virka, kan du gå in på vårt tidigare blogginlägg: "liten virkskola"

Snyggast blir det om du väljer samma färg som himlavalven är stickade i (Färg B), men det går bra att välja vilken som helst. Börja längst upp på den vänstra sidan av arbetet. Börja virka längs kanten på arbetet i de yttre maskbågarna på de snygga kantmaskorna du har stickat:

1 fm, 3 lm, virka 1 sm i första lm, * 3 fm, 3 lm, virka 1 sm i första lm* upprepa fram till den yttersta maskan i spetsen:

 virka *1 st, 1 lm* upprepa tot. 6 gånger.

Fortsätt sedan att virka höger kant: 1 fm, 3 lm, virka 1 sm i första lm, * 3 fm, 3 lm, virka 1 sm i första lm* upprepa kanten ut.


Fäst alla trådar.
Nu är sjalen nästan klar!


För att sjalen ska bli riktigt snygg skall den blockas.
Att blocka innebär att man fuktar sjalen genom att spruta vatten på den med en blomspruta eller blöta ner den på annat sätt. När sjalen är fuktig spänns den upp på ett underlag (t.ex. en strykbräda eller en madrass eller en lekmatta). Sätt knappnålar längs kanterna på sjalen för att spänna den. När garnet är blött är det formbart och det är i den fasen man kan forma sjalen som man vill, det är själet till att man blockar den. När du spännt klart sjalen lägger du en fuktig handduk över den och låter arbetet torka över natten. Den blöta handuken och spänningen kommer att göra att maskorna i sjalen lägger sig rätt samt att sjalen får ett snyggt och slätt utseende.
När sjalen är torr är den klar!


Hoppas du haft kul under vår mysteriestickning och att du fått lära dig lite nya saker. Mycket nöje med din nya sjal önskar vi dig!


Hälsningar
/Garnbollen











tisdag 18 november 2014

Mysteriestickning del 2- Stjärnglans!

Hej!
Hoppas att det har gått bra att sticka under veckan som gått!
Vi tänkte visa upp en liten bild av hur det ser ut för oss när vi har stickat de första 26 varven.




Vi vill passa på att tacka för alla tips och frågor som kommit in till oss under veckan som gått och vi tänkte dela med oss av några av tipsen:
  1. När ni stickar ”stjärnorna” kan det vara svårt att få stickan genom alla 4 maskorna. Försök att sticka det aviga varvet innan lite lösare, så är det lättare att fånga upp dem på nästa varv.
  2. Kantmaskorna blir snyggare om man spänner maskan lite extra när man lyft över den.
  3. Ibland stämmer inte maskantalet med de 4 maskorna som behövs för stjärnorna. Det gör inget! Du kan välja att bara sticka i 3 maskor istället eller bara sticka räta maskorna på den som blir över. Var bara konsekvent, så blir det jättefint!


Vi ska nu fortsätta sticka som vi har gjort tidigare enligt nedan beskrivning.
Vi har gjort en liten skillnad i beskrivningen och det är att vi har lagt till omslag när man stickar varvet med ”hålen” eller "Himlavalven"  för att maskantalet ska bli lika på båda sidor (se varv 3).  Det är alltså 2 omslag i början och två omslag i slutet av varvet. Har du fått ett ojämnt maskantal om mittmaskan sett, så går det bra att lägga till maskor på nästa varv. Sticka annars enligt nedan:


Himlavalv:

v.1: Byt färg! Sedan: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, sticka rm till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sticka rm tills det återstår 2 m, 1 omsl, 2 rm.
v. 2: 1 kantm, am varvet ut.
v. 3: 1 kantm, 1 rm, 2 omsl, *2 rm tillsammans, 1 omslag* upprepa fram till markören, sedan stickas 1 omslag, lyft markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sedan *2 rm tillsammans, 1 omslag* upprepas till två maskor återstår, 2 omsl, 2 rm.
v. 4: 1 kantm, am varvet ut.


Stjärnor:

v. 5: Byt färg! Sedan: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, sticka rm till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sticka tills det återstår 2 m, omsl, 2 rm.
v. 6: 1 kantm, am varvet ut.
v. 7: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, *sticka 4 m tillsammans räta utan att haka av dem från stickan, gör två omslag, sticka i samma 4 maskor, haka av (= 4 nya maskor)* , upprepa fram till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, *sticka 4 rm tillsammans utan att haka av dem från stickan, gör två omslag, sticka i samma 4 maskor, haka av (= 4 nya maskor)* upprepa varvet ut.
v. 8: 1 kantm, am varvet ut.


Upprepa v.1-8 till överdelen av sjalen mäter 145- 170 cm (beroende på hur lång du vill ha den).

Sticka ytterligare 2 varv på sjalen (1v räta, 1 v aviga).

Nu ska vi maska av genom att använda oss av en i-cord avmaskning. Det kommer att ge en snygg övre kant på sjalen som blir lite elastisk. Så här gör man en i-cord avmaskning:

Lägg upp 3 nya maskor på vänster sticka (framför de ursprungliga maskorna). 
Sticka sedan de två första maskorna räta, sticka sedan ihop nästa två maskor, flytta tillbaka de tre maskorna till den vänstra stickan*, upprepa detta tills tre orörda maskor återstår utöver de 3 i-cordmaskorna. Vid sista upprepningen lämnar man de fyra i-cordmaskorna på den högra stickan.

Här är också en liten video som visar hur man gör: 



Ta inte av tråden! Den ska användas till nästa del av vår mysteriestickning som kommer nästa vecka!


Lycka till!




tisdag 11 november 2014

Mysteriestickning del 1

Tänk dig en kall vinternatt där stjärnorna glimmar uppe i sitt mörka himlavalv...
 Just det kommer vi att förmedla i vår mysteriestickning som vi valt att kalla Starstruck, eller Stjärnögd. Den kommer att publiceras i tre delar där vi både kommer att sticka och virka.




Du kommer att behöva en rundsticka 4,0 mm och 80 cm lång, samt två färger av Sandnes Alpakka Silke (eller liknande garn), 1 markör, samt en virknål 4 mm. Stickar man löst eller tycker att stickor 4,0 mm blir för stort, går det bra att byta till stickor 3,5 mm istället.


Denna vecka börjar vi med att finslipa tekniken. Stickningen kommer att stickas i slätstickning med partier i mönsterstickning. I början på räta varv lyfts den första maskan rät, och lyfts med tråden på avigsidan på varv som stickas aviga= kantmaska (kantm.). Detta kommer att ge en fin struktur och kommer att göra det lättare att plocka upp maskor längs sidan i ett senare skede.


Då sätter vi igång då!


Först lite vokabulär:

m= maska
Kantm= kantmaska
rm= rät maska
am= avig maska
v= varv
omsl= omslag (endast ett om inget annat anges)


Börja med att lägga upp 5 maskor med valfri färg.

Sticka 2 varv slätstickning, Obs! Glöm inte kantmaskorna! Dem sätter vi igång med redan från början.

Sedan stickar vi på följande sätt:
v.1: 1 kantm, 1 rm, omsl, sätt markören på stickan, 1 rm, omsl, 2 rm = 7 m

v. 2: 1 kantm (med tråden på avigsidan när du lyfter maskan), sticka am varvet ut.

v. 3: (rätsida) 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, sticka till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sticka tills det återstår 2 m, omsl, 2 rm.

v.4-10: upprepa varv 2-3.

v. 11: Byt färg! Sedan: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, sticka till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sticka tills det återstår 2 m, omsl, 2 rm.

v. 12: 1 kantm, am varvet ut.

v.13: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, *2 rm tillsammans, 1 omslag* upprepa fram till markören, sedan stickas 1 omslag, lyft markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sedan *2 rm tillsammans, 1 omslag* upprepas till 1 rm återstår, 1rm. Det gör inget om maskorna ej går på ett ut, sticka då bara de återstående maskorna räta. 

v. 14: 1 kantm, am varvet ut.

v. 15: Byt färg! Sedan: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, sticka till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sticka tills det återstår 2 m, omsl, 2 rm.

v.16: 1 kantm, am varvet ut.

Och nu kommer våra fina vinterstjärnor! De kallas vanligen star stitch eller daisy stitch och de stickas enligt följande!

v.17: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, *sticka 4 m tillsammans räta utan att haka av dem från stickan, gör två omslag, sticka i samma 4 maskor, haka av (= 4 nya maskor)* , upprepa fram till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, *sticka 4 m tillsammans räta utan att haka av dem från stickan, gör två omslag, sticka i samma 4 maskor, haka av (= 4 nya maskor)* upprepa tills 2rm återstår, 1 omsl, sticka de två återstående maskorna räta. 
Obs! Dra gärna lite extra i stjärnorna efter att du har stickat dem så att alla trådar lägger sig på rätt plats. Det kan vara lite pilligt att sticka igenom alla fyra maskorna, så ta gärna en liten stoppnål till hjälp för att bända ut maskorna, eller håll maskorna ganska långt upp på stickans spets.

v.18: 1 kantm, am varvet ut.


v.19: Byt färg! Sedan: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, sticka till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sticka tills det återstår 2 m, omsl, 2 rm.

v. 20: 1 kantm, am varvet ut.

v. 21: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, *2 rm tillsammans, 1 omslag* upprepa fram till markören, sedan stickas 1 omslag, lyft markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sedan *2 rm tillsammans, 1 omslag* som upprepas till 2rm återstår, 1 omsl, 2rm.

v. 22: 1 kantm, am varvet ut.

v. 23: Byt färg! Sedan: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, sticka till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, sticka tills det återstår 2 m, omsl, 2 rm.

v. 24: 1 kantm, am varvet ut.

Och så de fina vinterstjärnorna igen!

v. 25: 1 kantm, 1 rm, 1 omsl, *sticka 4 m tillsammans räta utan att haka av dem från stickan, gör två omslag, sticka i samma 4 maskor, haka av (= 4 nya maskor)* , upprepa fram till markören, 1 omsl, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, *sticka 4 m tillsammans räta utan att haka av dem från stickan, gör två omslag, sticka i samma 4 maskor, haka av (= 4 nya maskor)* upprepa till 2rm återstår, 1 omsl, 2rm.

v. 26: 1 kantm, am varvet ut.


Upprepa nu v. 19-26 en gång till. 

Nu tar vi en paus till nästa ledtråd som kommer nästa vecka! Kom ihåg att ni alltid kan fråga om mönstret här på bloggen eller på Facebook!



Lycka till!

torsdag 12 juni 2014

Mina recenserar Cotton Soft från Mondial

Halloj!

Har du ibland tittat på ett garn och velat provsticka det, bara för att känna hur det känns? Eller att någon annan gjort det och kanske lämnat ett omdöme på garnet?

Därför tänkte vi börja med ett nytt moment här på bloggen- nämligen att man kan få recensera ett garn!

Först ut är COTTON SOFT från Mondial som recenserats av Mina som är en kund hos oss på Garnbollen. Det är ett mönstrat garn i 100% bomull. Stickas på stickor 2,5 mm eller 3 mm (28 m/33v, 180 m).

Mina stickade denna babykofta (6 månader) på stickor 3mm och det gick åt 3 nystan (150 g).
Läs och njuuut!









Finns det nåt härligare än självrandande garn? Man bara stickar med ett garn och så blir det randigt. Inget trassel med en massa nystan, inga besvär med att det blir för hårt eller löst eller att man ska komma ihåg att byta färg.

Självrandande ullgarn ser man ofta, speciellt sockgarn. Bomullsgarn som är självrandande är inte lika vanligt. Vilken tur då att Jessica på Garnbollen etablerat kontakt med den italienska garnproducenten Mondial! Köpte för ett par veckor sedan ett underbart självrandande garn från just Mondial på Garnbollen, Cotton soft Speciale Baby i färgen 0870.
Mitt gudbarn behövde få en present och så här fin blev koftan. Garnet passar perfekt till babyplagg eftersom det är mycket mjukt, flera vana stickerskor som sett garnet har trott att det är syntet i, hur kan bomullsgarn annars bli så mjukt?




Garnet är mjukt och skönt att arbeta med och ganska drygt. Baksidan med att garnet är mjukt är att det kan tråda upp sig lite, speciellt på de partier som inte är enfärgade.

Jag provade även att virka i garnet och det funkar bra. Mjukheten gör dock att garnet inte lämpar sig till virkade saker som man vill ska bli lite "stela" som ju annars är en effekt man kan uppnå med virkning.

Färgställningen är helt underbar. Jag har fått flera kommentarer från totala främlingar att det blir så otroligt fint!




Jag hoppas vi får se fler vackra färgställningar av det här bomullsgarnet på Garnbollen. Jag hoppas också på ett självrandande garn med längre partier av varje färg, så man kan sticka en tunn sommartröja till sig själv!

torsdag 5 juni 2014

Babypaketet- hjälp oss att hjälpa!

Oj! Nu var det ett tag sedan vi postade något här på bloggen.
Vi har haft fullt upp med att öppna vår Garnbutik och med allt vad det innebär. Men det har varit riktigt kul! Och vilka fantastiska människor vi får träffa varje dag!

Det finns så mycket glädje och kärlek i att hålla på med handarbete. Så en dag började vi fundera på hur man kunde sprida den kärleken lite bättre. Så föddes idén om babypaketet.

Vi vet också här på Garnbollen, vilka fantastiska saker våra kunder skapar och därför kände vi att vi ville förena den kärleken och skaparglädjen till de som kanske behöver det mest.
I många delar av världen föder kvinnor sina barn i hemmen, ensamma, långt från medicinsk hjälp och med stor risk för att mamman eller barnet inte överlever. Om man tar sig till en av distriktets bykliniker för att föda får man ett babypaket med bland annat filt och babykläder med sig hem. Den vetskapen gör att allt fler kvinnor söker sig till klinikerna och kan genomföra en säkrare förlossning.
Kvinna-barn-babypaket-690x357
Från 1 juni till den 31 oktober kommer Garnbollen att ha ett samarbete med Human Bridge där vi hjälper dem att utrusta de babypaket de skickar. Vi och några av våra leverantörer kommer att bidra med garn till detta projekt- men du kan också göra det!
Insamling av restgarner
Har du garn över som du inte vet vad du vill göra med?
Från och med måndag den 8 juni kommer vi att påbörja en insamling av restgarner. De garnerna kan du eller någon annan sedan använda för att sticka en filt eller ett babyplagg. Vi kommer att ha en korg ståendes i butiken där du kan välja och vraka bland olika garner.
Sticka/ Virka en filt
Human Bridge behöver främst filtar och barnkläder till sina babaypaket. Här kan du läsa mer om babypaketet och Human Bridge’s insatser. Ett paket ska innehålla: en filt, ca 60×80 centimeter, frottéhandduk, tvättlapp, barntvål, tre tygblöjor, två bodys stl 56-68 eller skjortor/tröjor och byxor, fyra säkerhetsnålar till tygblöjorna och en tröja eller kofta + mössa i samma storlek som övriga kläder.
Du skickar eller lämnar ditt bidrag i vår butik på Tellusborgsvägen 73 B i Hägersten. Vi paketerar det sedan och vidarebefodrar bidragen till Human Bridge.
Så kom och sticka för en bättre värld!

söndag 23 februari 2014

Virka dammsugare

På senare år har det blivit enormt trendigt att virka kondisbitar och bakelser. De är riktigt ögongodis! De är också uppskattade leksaker till barn i alla åldrar, och det bästa av allt- de är inte svåra att virka!
Här nedan hittar du en beskrivning av dessa fina dammsugare.




Den främre dammsugaren är virkad i Flox, medan den högra är virkad i Candy



Material

Garn: Nästan alla de stora garntillverkarna har sitt eget bomullsgarn som är anpassat för amigurumi. Här har jag använt mig av Candy från Svarta Fåret. Candy-garnet har en fin lyster och finns i regnbågens alla färger och kan köpas i små mini-nystan som är anpassade för att virka små figurer. Deras garner är ganska tunna så använd gärna en liten mindre virknål, t.ex. 2,5 (självklart beroende på om du virkar löst eller hårt). Vill du använda mildare färger till din skapelse, så rekommenderar jag Marks & Kattens Flox som är ett lite tjockare bomullsgarn men som är riktigt skönt att virka med.

Jag har valt ett choklad/mörkbrunt garn och ett marsipanfärgat för att göra dammsugarna.

Virknål: 2,5-3,5

Vadd för att fylla med.

Är du osäker på en del av förkortningarna och virksätten, så hittar du beskrivningar i mitt tidigare inlägg "Liten virkskola"

Virka en dammsugare

Choklad (mörkbrunt garn):
Virka magisk ring om 4 fm, (se tips för hur man gör här), slut ringen och fäst tråden ordentligt
v 1: 2 fm i varje fm= 8 fm
v 2: 1 fm, 2 fm i nästa fm*, upprepa * gånger varvet ut=12 fm
v 3: 2 fm, 2 fm i nästa fm*, upprea* gånger varvet ut=16 fm
v 4: 3 fm, 2 fm i nästa fm*, upprea* gånger varvet ut= 20 fm
v 5: virka varvet runt i den yttersta maskbågen = 20 fm (detta för att få en snygg kant)
v 6-9: återgå till att virka i hela maskan, virka 4 varv= 20 fm

Marsipan (grönt garn):
v 10- 20: byt färg och fortsätt virka runt = 20 fm

Choklad (mörkbrunt garn):
v 21-25: byt färg till brunt och virka runt = 20 fm
v 26: virka varvet runt i den yttersta maskbågen = 20fm
v 27: 3 fm, minska 1 fm*, upprepa * gånger varvet ut = 16 fm
v 28: 2 fm, minska 1 fm*, upprepa * gånger varvet ut = 12 fm
v 29: 1 fm, minska 1 fm*, upprepa * gånger varvet ut = 8 fm
Fäst nu trådarna ordentligt och fyll sedan dammsugaren med vadd.
v 30: minska varje fm tills 4 fm återstår.
Dra tråden genom de återstående maskorna och dra åt. (Detta görs lättast genom att klippa av tråden och trä den på en stoppnål. Trä stoppnålen genom de återstående maskorna och dra åt.)
Fäst tråden ordentligt.

Kommentera gärna och berätta hur det gått för er! Det är alltid roligt att se hur andras alster blir.



Ni är självklart välkomna att dela mönstret!


Lycka till!



söndag 16 februari 2014

Virka en elefant

Min son älskar elefanter, så när jag virkade den här lilla krabaten blev han helt galen av glädje!

Kanske världens sötaste elefant

Lust att virka en likadan? Slå dig ner i soffan med en kopp kaffe, ta upp virknålen och förbered dig på en stunds härligt virkande! Nedan följer en beskrivning.

Material

Den här beskrivningen är baserad på en beskrivning från Drops men jag har modifierat det så att det blir lite enklare (och lite snyggare).

Virknål 3-3,5
Garn: Bomullsgarn, två färger (här har jag använt ett blått och ett vitt garn), samt svart garn
Vadd


Kropp

Virka en magisk ring med 6 fm. 
Slut ringen och fäst garnet
Varv 1: 2 fm i varje fm=12 m
Varv 2: 1 fm i första fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt =18 m
Varv 3: 1fm i de första 2 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt =24 m
Varv 4: 1 fm i de första 3 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt= 30 m
Varv 5: 1 fm i de första 4 fm, 2 fm i nästa fm, uppepa varvet runt= 36 m
Varv 6: 1 fm i de första 5 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt= 42 m
Varv 7: 1 fm i de första 6 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt= 48m
Varv 8: 1 fm i de första 7 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt= 54m
Varv 9: 1 fm i de första 8 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt= 60 m
Varv 10: 1 fm i de första 9 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt= 66 m
Varv 11-14: virka en fm i varje fm =66 m (alltså inga ökningar)
Varv 15: 1 fm i de första 10 fm, 2 fm i nästa fm, fortsätt varvet runt= 72 m
Varv 16-21: virka en fm i varje fm =72 m (alltså inga ökningar)
Varv 22: 1 fm i var och en av de första 11 maskorna, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet ut =78 m
Varv 23-33: virka en fm i varje fm =78 m (alltså inga ökningar)
Varv 34: 1 fm i var och en av de första 11 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt =72m
Varv 35-37: virka en fm i varje fm =72 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 38: 1 fm i var och en av de första 10 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 66 m
Varv 38-41: virka en fm i varje fm =72 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 42: 1 fm i var och en av de första 9 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 60 m
Varv 43-45: virka en fm i varje fm = 60 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 46: 1 fm i var och en av de första 8 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 54 m
Varv 47-48: virka en fm i varje fm = 54 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 49: 1 fm i var och en av de första 7 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 48 m
Varv 50-51: virka en fm i varje fm = 48 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 52: 1 fm i var och en av de första 6 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 42 m
Varv 53-54: virka en fm i varje fm = 42 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 55: 1 fm i var och en av de första 5 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 36 m
Varv 57: 1 fm i var och en av de första 4 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 30 m
Varv 58: Virka 1 fm i varje fm= 30 fm
Varv 59: 1 fm i var och en av de 3 första fm, sedan virkas de 2 nästa fm i hop, upprepa varvet runt = 24 m

Det bör se ut så här ungefär när halva kroppen är klar

Fyll kroppen med vadd men klipp inte av tråden, utan fortsätt sedan att virka huvudet:

Varv 1: 1 fm i var och en av de 2 första maskorna, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet ut =32 m
Varv 2: Virka 1 fm i varje fm= 32 fm
Varv 3: 1 fm i var och en av de 3 första maskorna, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet ut =40 m
Varv 4: Virka 1 fm i varje fm= 40 fm
Varv 5: 1 fm i var och en av de 4 första maskorna, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet ut =48 m
Varv 6: Virka 1 fm i varje fm= 48 fm
Varv 7: 1 fm i var och en av de 5 första maskorna, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet ut = 56 m
Varv 8-17: Virka 1 fm i varje fm= 56 m
Varv 18: 1 fm i var och en av de första 5 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 48 m
Varv 19: virka en fm i varje fm = 48 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 20: 1 fm i var och en av de första 4 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 40 m
Varv 21: virka en fm i varje fm = 40 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 22: 1 fm i var och en av de första 3 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 32 m
Varv 23: virka en fm i varje fm = 32 m (alltså inga ökningar eller minskningar)
Varv 24: 1 fm i var och en av de 2 första fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 24 m
Varv 25: virka en fm i 1 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 16 m

Fyll huvudet med vadd och fortsätt sedan med att virka snabeln (ta alltså inte av tråden):
Varv 1-18: Virka 1 fm i varje fm= 16 m
Varv 19: Virka ihop alla fm 2 och 2 i den innersta bågen = 8 m
Fyll snabeln med vadd
Varv 20: Virka ihop alla fm 2 och 2 i den innersta bågen =6 m
Dra tråden genom de 6 m och dra åt så att ringen stängs. Fäst tråden ordentligt.

Ben

Gör en magisk ring och virka 4 fm. Slut ringen och fäst ordentligt.
Varv 1: virka 2 fm i varje fm= 8 m
Varv 2: virka 2 fm i varje fm= 16 m
Varv 3: Virka 1 fm i den första maskan, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet ut =24 m
Varv 4: Virka 1 fm i den i innersta bågen på varje fm= 24 m
Varv 5:  Virka 1 fm i varje fm (Obs! genom hela maskan nu) = 24 m
Varv 6: Virka 1 fm i varje fm samtidigt som de 2 första och de 2 sista fm på varvet virkas ihop = 22 m
Varv 7: Virka 1 f, i varje fm samtidigt som 8e och 9e fm virkas ihop, den 10e och den 11e och den 12e och 13e, 14e och 15e =18 fm

Byt färg!
Virka sedan så att benet mäter ca. 8 cm. fyll benet med vadd och klipp sedan av tråden och sy, eller virka sm, fast benet och fäst alla trådar ordentligt. 
Fortsätt sedan med att virka ytterligare tre ben och fäst dem två fram och två bak på kroppen.

Öra

Örat virkas i kontrasterande färg
Virka en magisk ring med 6 fm. 
Slut ringen och fäst garnet
Varv 1: 2 fm i varje fm=12 m
Varv 2: 1 fm i första fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt =18 m
Varv 3: 1fm i de första 2 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt =24 m
Varv 4: 1 fm i de första 3 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt= 30 m
Varv 5: 1 fm i de första 4 fm, 2 fm i nästa fm, uppepa varvet runt= 36 m
Varv 6: 1 fm i de första 5 fm, 2 fm i nästa fm, upprepa varvet runt= 42 m
Varv 8-15: virka 1 fm i varje fm= 42 m
Varv 16: 1 fm i var och en av de första 5 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 36 m
Varv 17: 1 fm i var och en av de första 4 fm, sedan virkas de 2 nästa fm ihop, upprepa varvet runt = 30 m
Lägg arbetet platt och virka en fm i varje fm genom båda lagren (arbetet är dubbelt) = 15m
Vänd arbetet och virka 2 och 2 fm ihop = 8 fm
Klipp av tråden och fäst örat på sidan av huvudet genom att sy fast det. Virka ytterligare ett öra och fäst det på andra sidan. Vinkla öronen så att de pekar inåt.

 Svans

Vik det kontrasterande garnet i nio längder på ca. 40 cm. Dra igenom garnet i änden på kroppen (där du vill att svansen ska sitta).
Fläta en svans och avsluta med en knut.
Klipp av nedanför knuten så att en liten stump av garnet är kvar.

Öga

Trä svart garn på en stoppnål och sy styngn på ca 1-1,5 cm så att det bildar ett öga. Klipp av tråden och fäst. Sy ytterligare ett.

Så, nu är din elefant klar!

Kommentera gärna och det vore jättekul att se era kreationer- så lägg upp bilder!!!

Mycket nöje och lycka till!






Liten virkskola

Jag älskar virkning! Det finns så fina och roliga saker man kan göra med virkning och det går snabbare än att sticka. Det är lättare att forma saker så som djur, leksaker o.s.v än med stickor- och du behöver bara en sticka att hålla redan på- virknålen- istället för två! Eftersom jag får många frågor om virkning tänkte jag presentera en guide till virkningens A  & O så att du själv kan sätta igång där hemma! Here goes!

Olika typer av maskor

Precis som i stickningen finns det olika "virksätt", t.ex. stolpar, halvstolpar och fasta maskor. Nedan följer en kort förteckning av de vanligaste förkortningarna och vad de betyder:

lm= luftmaskor (se hur man gör här: http://www.youtube.com/watch?v=NYztydxn9zE)
sm= smygmaskor (se hur här;http://www.youtube.com/watch?v=zPE0ahZPjdI)
fm= fasta maskor (se hur man gör här: http://www.youtube.com/watch?v=5vmbA8qL1O0)
st= stolpar (se hur man gör här: http://www.youtube.com/watch?v=u3RejDVXlYI)
hst= halvstolpe (se hur man gör här: http://www.youtube.com/watch?v=6bULghE1GOo)

Att öka och minska antalet maskor

En del i vad som gör virkning så roligt är att det är så flexibelt att arbeta med. Det är lätt att öka och minska maskor utan att det syns i arbetet vilket är ett stort plus, särskilt när du virkar exempelvis djur. Nedan hittar du instruktionsvideor för hur du ökar och minskar maskor.

Öka maskor; virka först en maska och sedan ytterligare en i samma maska (se här hur man gör; http://www.youtube.com/watch?v=ZNSQ_yHl6yI)

Minska maskor; virka först en maska i första maskan, sedan ytterligare en i nästa. dra sedan tråden genom de tre maskorna (denna video visar hur man gör: http://www.youtube.com/watch?v=x3R09GYsmIE)

Magisk ring

Många "runda" arbeten så som mössor, bollar, skålar, m.m. börjas alltid med en magisk ring. Se här för en jättebra instruktion hur man på ett enkelt sätt gör en magisk ring: http://www.youtube.com/watch?v=aFHW2roAgng

Material

I princip kan man virka med precis samma typer av garner som man använder till stickning. Generellt gäller samma för virkning som för stickning: bomull håller sig svalt medan ull är isolerande och håller värmen bra. Bomullsgarn är därför lämpligare att använda när du virkar djur, bakelser eller annan amigurumi, medan ull- eller alpackagarn är bättre när du virkar ytterplagg som mössor eller sjalar. Jag rekommenderar särskilt alpackagarn eftersom det inte sticks som ullgarner kan göra och de är dessutom väldigt sköna att vika med. Se upp bara då de har en tendens att tråda sig ibland.

Bomullsgarner finns i alla möjliga nyanser

Trender i virkning

Virkning är en väldigt gammal teknik. Den har varit populär hos de äldre generationerna som är födda i början av 1900-talet. Då virkade man gärna underlägg, grytlappar och andra fantastiskt vackra saker. Tyvärr minskade virkning i popularitet under 80-talet till 2000-talet, men har under de senaste tio åren åter fått en rejäl uppsving och det är särskilt amigurumi som bidragit till det. 

Amigurumi kommer ursprungligen från japan och är ett samlingsnamn för virkade eller stickade uppstoppade djur eller föremål. Det har t.e.x. blivit väldigt populärt att virka bakelser, djur eller populär film- eller spelkaraktärer. Läs gärna mer om amigurumi här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Amigurumi

        

       Virkade cupcakes 
                                            
Virkade figurer från Super Mario-spel


Här är lite bilder för att ge dig inspiration.


Elefant




Äggmacka och bakelser


Giraff 




Mask 



Sjal

Sugen på att sätta igång? I nästa inlägg hittar du beskrivning för att virka den blå elefanten ovan.

Lycka till!

söndag 2 februari 2014

Sy och brodera perfekt dop/ namngivningspresent!




Hej och välkommen till min blogg!
Här kommer jag att blogga om hur det är att trixa med garn.
 Visste du att det finns miljoner saker man kan göra med garn? Sticka, virka, sy, brodera- allt du kan tänka dig! Bara din fantasi sätter gränser för vad du kan göra och med den här bloggen tänkte jag dela med mig av några av mina favoritsaker som jag eller mina vänner har gjort. Du är mer än välkommen att dela med dig av dina erfarenheter och tips! 


Jag tänkte inviga bloggen med tips om hur man gör en personlig doppresent. För vilket tillfälle kan vara bättre än just dop eller namngivning för att ge bort något verkligen personligt i gåva?


Lapptäcke med personligt broderi



Ett lapptäcke är perfekt till bebisar! Det går att ha i vagnen och är toppen till att lägga ner bebisen på golvet på och lätt att ta med sig överallt!

Detta lapptäcke är gjort av stuvar jag hade över och är designat för att kunna ha på golvet under bebisen. Använd därför lite tjockare stoppning i det.

1. Börja med att klippa ut en mall i kartong. Jag valde att göra mallen 12x12 (vilket ger 1 cm sömsmån på vardera sida).

2. Välj ut de tyger du vill ha med i lapptäcket. Använd gärna tyger av olika textur- bebisar gillar att känna på olika material! (Jag använde här stuvar av bl.a. råsiden, olika vävda bomullstyger och möbeltyger.) Ett tips är att varva enfärgade tyger med mönstrade, det brukar ge en bra balans. 

Var noga med de tyglappar du vill använda för broderiet. Det är viktigt att det inte är ett för stretchigt material eftersom det då blir svårt att brodera på. Det ska även helst vara enfärgat så att broderiet syns väl. 

Välj ut ett tyg att ha på undersidan. Vänta med att klippa ut storleken tills det att du har sytt i hop lapparna. (Det har en tendens att inte bli den storlek du ursprungligen räknade med...)

3. Klipp ut tyglappar efter mallen. Storleken på täcket beror på hur många lappar du vill använda (det här lapptäcket är 60x60 cm). 

4. Lägg ut lapparna i det mönster du vill ha dem. Nåla i hop dem och börja sy ihop lapparna. var noga med att pressa sömmarna! Jag vet- urtråkigt! men det kommer att löna sig!



5. När alla lapparna är ihopsydda är det dags att kalkera ut ditt broderi. Rita eller skriv det du vill brodera på smörgåspapper och använd sedan kalkerpapper eller kalkerpenna för att överföra mönstret till lapptäcket.

 Här har jag valt att skriva barnets namn, med tilltalsnamnet högst upp för att göra det tydligt, och de andra två namnen på sidan. Längst ner har jag skrivit födelsedatumet. Handstilen är min egen men det går att hitta massor av fina exempel på alfabeten på nätet.

 6. Brodera med de typ av stygn du föredrar. (Detta lapptäcke broderade jag med kedjestyngn, eftersom de är oslagbara när det gäller att brodera snirklig text med. Korststygn fungerar också bra, men gör då gärna ett mönsterdiagram innan så att du vet hur du ska brodera stygnen.) Vill du veta hur man broderar kedjestygn kan du titta in den här instruktionsvideon; brodera kedjestygn. Jag använde två trådar men sydde relativt korta stygn och fick på så sätt texten att se tjock ut.

7. Klipp ut tunnt vlieseline och stryk på det på baksidan av ditt färdiga broderi. (Detta är för att hindra broderiet från att gå upp och att hålla det på plats, då lapptäcket kommer att utsättas för slitage.) Stryk även broderiet försiktigt på låg värme.

8. Mät nu ut baksidan till lapptäcket samt vadden. (Använd gärna lite tjockare vadd. Fråga din närmsta sybehörsbutik, de hjälper gärna till!)

9. Lägg framsida och baksida aviga mot varandra och sy ihop, utom ett ca. 10 cm hål i ett utav hörnen (det är där vadden ska in.) 

10. Pressa sömmar och vänd på arbetet. Stoppa med vadd. Sy igen hålet.

11. Lägg täcket på golvet eller på ett bord och börja sätta i knappnålar i det på olika ställen (dock ej mellan olika sömmar). Detta är för att hålla ihop arbetet så att vadden och tyget inte ska glida när du börjar sy i lapptäcket.

12. Börja sy i sömmarna på lapptäcket. Följ de sömmar som redan finns. ett tips är att hålla blicken bakom pressarfoten för att sy så rakt som möjligt och inte av misstag så vid sidan av sömmen- inte snyggt!

13. Voila! Täcket är klart! Så på med finstassen och iväg med dig till dopet eller namngivningsfesten!



Lycka till!